Wednesday, December 31, 2008

Closing notes for 2008…

Hah! Dah abis 2008. Takde banyak mende pun nak dilihat balik in terms of DEP’s achievement… Aku ingat dapat la banyak benda nak dibuat untuk tahun ni, tapi banyak yang tak kesampaian.

Recap – DEP re-released almost all recorded materials. Almost all! Jadi di sini aku nak ambik kesempatan menerangkan kenapa ada lagu yang tak berjaya dimasukkan ke dalam CD tu. ‘I Who Have Nothing Too’ tak dapat disenaraikan dalam release tersebut sebab DAT (so called master copy) tak berjaya dibaca oleh DAT machine. Beberapa percubaan untuk transfer telah dibuat sehingga akhirnya pita DAT tersebut terus PUTUUUSSS!!! Yang lebih best lagi, ada bahagian DAT tersebut, terlekat terus dalam machine tu.. aku tak tau ape jadi dengan machine tu. Kemungkinan besar, ranap la. So kepada peminat tegar lagu IWHNT, bukan niat aku untuk tidak masukkan lagu tersebut. Dah memang riwayat dia sampai kat situ je kot…Same goes to 'Girlfriend In A Coma' (our rendition of The Smiths' song).

Intro dan Outro (‘Dullaby’ and ‘Back Scrub Lotion Blues’, respectively) juga tak dapat nak transfer. Kepada sesiapa yang masih ada kaset Dullaby, tentu tahu macamana bunyiknye kedua-dua lagu ni… So simpan baik-baik sebab kemungkinan besar akan jadi collectors’ item sepuluh tahun dari sekarang..hahaha.. yeah right!

DEP only managed to play one electric set this year iaitu di MCPA on March. Selebihnya akustik set. Tu pun dibeberapa tempat je. Boleh la…

Plan to record new materials memang ada tapi sebab masih berkira-kira dengan tempat, masa dan juga ongkos membuatkan ianya terbantut. So memang confirm takde recorded material untuk tahun ni… ‘Noir’ aku rasa was recorded in 2007 kalau tak silap aku… tapi tu lebih kepada projek solo sebab aku record seko-seko dengan bantuan Mic Wrecka from The Rebel Scum. The song is planned to be recorded again with the whole band in our future release. Tak tau lagi bila…

Aku ada dapat komen dari beberapa kenalan yang DEP seolah-olah seperti band yang hidup segan, mati tak mau. Kenapa tak dihentikan dan move on with a new thing/band? Mungkin dah sampai masanya DEP should just rest in peace (or pain). Hmmm…ada betul jugak cakap diorang tu… tapi sebab DEP is mine dan aku boleh buat apa pun dengan DEP, meaning aku tak pernah menyekat creativity or music band ni so.. takde sebab aku kena buat band lain… I will stick to it! Memang DEP ada banyak masalah commitments and shits but all that can be solved. It’s very personal to me. Sangat penting untuk aku tekankan di sini yang DEP bukanlah band ‘bermusim’. Kepada mereka-mereka yang sudah lebih 15 tahun berada dalam scene muzik berdikari, pastinya faham apa yang aku cuba sampaikan di sini. Aku tak percaya dengan formula musim ni. Aku cuma percaya kepada ‘fusion’ music dan aku boleh melakukannya tanpa membuatkan ia kelihatan cibai! Hehehe…

Last shout for 2008. May we have a prosperous 2009 and more good things to come. There will still be some nasty tides ahead but I trust that we’ll pull through. We definitely will...

Happy New Year. Cheers!

-acai-

4 comments:

fara[the]bugbuster said...

happy new year... *smile*

Elly Rocker said...

aku nak jugak lagu iwhnt tuh, asyik layan yg kt youtube tuh aja..

Mohd Jayzuan said...

DEP still DEP if hang masih ada.

twenty-six said...

they once even ask Axl rose to quit and stopped using GNR names..hehhe